Статтi
Всі статті

Що таке вершкове масло

12 квітня 2013
Що таке вершкове масло Вершкове масло – це молочний продукт на основі вершків коров'ячого молока. Згідно державних стандартів України, вершкове масло виготовляють виключно з коров'ячого молока або продуктів його переробки. Але в деяких країнах, наприклад, в Індії, масло роблять з молока зебу, в Монголії — з молока яків. 

Вміст молочного жиру в маслі становить не менше 61%, тому йому властива висока калорійність і біологічна цінність. Калорійність масла коливається від 2111 до 3113 кДж. 

Масло буває двох видів –солодковершкове і кисловершкове. Солодковершкове масло виробляють зі свіжих пастеризованих вершків, а кисловершкове — з пастеризованих вершків, сквашених молочнокислими заквасками, саме вони надають маслу специфічний смак та аромат. В Україні кисловершкове масло рідко зустрічається на полицях магазинів. У нас здебільшого продається солодковершкове масло, і саме до такого смаку ми звикли. Тому багатьом українцям кисловершкове масло спочатку може зовсім не сподобатися і здатися прокислим. 

Вершкове масло – це продукт з високою енергетичною цінністю та вмістом вітамінів А, Д і Е. Завдяки тому, що корисні речовини в маслі містяться в емульгованому (подрібненому) стані, вони легко й добре (до 97%) засвоюються. 

Слід зазначити, що в маслі з коров'ячого молока міститься недостатня кількість поліненасичених жирних кислот: лінолевої, ліноленової та арахідонової, які в більшій кількості містяться в спредах

Вершкове масло може містити різні добавки. Одна з найпоширеніших в Україні – какао. Саме шляхом додавання какао отримують улюблене багатьма українцями з дитинства шоколадне масло. 

Вершкове масло — смачний і поживний продукт, але людям, котрі страждають на серцево-судинні захворювання, зокрема, гіпертонію та атеросклероз, лікарі радять не зловживати цим продуктом через високий вміст у ньому холестерину. В таких випадках дієтологи рекомендують вживати спреди.