Статтi
Всі статті

Масло масляне або вся правда про вершкове масло

10 березня 2014
Масло масляне або вся правда про вершкове масло Сучасна людина звикла до динамічного ритму життя та великої кількості інформації з різних видів ЗМІ. На жаль, ця інформація не завжди відповідає дійсності та формує певні негативні стереотипи про речі та продукти. Стереотипні думки, наприклад, існують про такий необхідний та корисний продукт, як вершкове масло. У гонитві за рейтингами ЗМІ часто лякають читачів статтями про те, що вершкове масло – це погано, холестерин – це вбивця, а низька жирність масла автоматично перетворює його на шкідливу для організму субстанцію. 

Давайте з’ясуємо, чи так це насправді. 

1. Вершкове масло – джерело холестерину, який викликає низку серцево-судинних захворювань

Вершкове масло – продукт, без якого ось уже сотні років люди не уявляють свого щоденного раціону. При цьому багато його складових відіграють суттєву роль у правильному функціонуванні органів та систем організму. Наприклад, вершкове масло містить холестерин, який входить до складу клітинних мембран, бере участь у синтезі вітаміну D, сприяє нормальному перебігу процесів вироблення жовчних кислот та більшості гормонів. Без холестерину знижується вироблення серотоніну у головному мозку. Ці факти свідчать про те, що дефіцит холестерину підвищує ризик порушень у роботі організму. 

Саме тому нерідко категоричні твердження про те, що холестерин завдає непоправної або смертельної шкоди здоров’ю, є помилковими. Дієтологи рекомендують підтримувати у нормі показники вмісту холестерину в крові. Якщо ж вони перевищують норму, то для профілактики серцево-судинних хвороб можна зменшити споживання вершкового масла, однак узагалі від нього відмовлятися не варто. 

2. Вершкове масло жирністю нижче 82,5% це не масло 

Аби розібратися в цьому питанні, потрібно зрозуміти технологію виробництва вершкового масла. На першому етапі з коров’ячого молока відділяють вершки, жирність яких складає 35%. Потім ці вершки надходять до сепаратора, в якому шляхом відділення вологи (пахти – знежиреної частини вершків, отриманої в результаті сепарування молока) отримують вершки високої жирності – 82,5, 73%, 72,5% і т.д. Відповідно, масло жирністю нижче 82,5% – це справжнє вершкове масло, вироблене з натуральних вершків коров’ячого молока, а його головна відмінність від масла з вищим процентом жиру – у вмісті вологи. Саме тому часті твердження про те, що масло жирністю менше 82,5% розбавлене трансжиром чи воднем, абсолютно необґрунтовані. Варто відзначити, що ще за часів СРСР була розроблена ГОСТ класифікація вершкового масла за процентним вмістом жиру: традиційне – 82,5%, любительське – 80%, селянське – 72,5%, бутербродне – 61,5%, чайне – 50%. 

Звісно, що нижчим є вміст жиру в вершковому маслі, то менше в ньому калорій, тож таке різноманіття видів робить масло продуктом, який чудово впишеться до раціону навіть тих, хто старається обмежити споживання калорійної їжі. 

Словом, незалежно від його жирності, вершкове масло – це смачний та корисний продукт, який можна без остраху споживати навіть під час дотримання дієти. 

3. У вершковому маслі самий лише жир і нічого більше 

Вершкове масло містить велику кількість вітамінів, мікро- та макроелементів, жирів та амінокислот. Вершкове масло у першу чергу потрібне дитячому організмові під час його активного росту, адже для здорового зростання дитині необхідні жири. Річ у тім, що дефіцит жирів, які надходять з їжі, може призвести до зниження інтелектуальних здібностей та затримки розвитку мозку. Завдяки його унікальному хімічному складові, педіатри рекомендують вершкове масло як один із корисних елементів дитячого дієтичного харчування. Вершкове масло – висококалорійний продукт, тож добова потреба у ньому складає 20 г. 

Натуральне вершкове масло дуже корисне для здоров’я шкіри та волосся, гостроти зору, росту та нормального функціонування кісткової та м’язової тканин. Воно містить вітаміни А, D, Е, С, В, кальцій, фосфоліпіди (будівельний матеріал для клітин, особливо нервових) та амінокислоти, а також 150 жирних кислот, 20 з яких є незамінними! 

4. Масло містить шкідливі для організму домішки 

Вершкове масло, що випускається під брендами компанії «ТЕРРА ФУД» – ТМ «Ферма», не містить шкідливих домішок, оскільки виготовляється із суворим дотриманням усіх технологічних норм ДСТУ (Державного стандарту України). 

Саме тому воно не містить рослинних жирів, домішок та добавок, а містить лише високоякісні, свіжі та натуральні вершки з коров’ячого молока.